Asgari Ücret İçin Zam Görüşmeleri Başlıyor İşte İşverenin Talebi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücret zamıyla ilgili görüşmelerin başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısı sonrasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarının başlayacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından kamuoyu, komisyondan gelecek haberleri beklemeye başladı.

Habertürk'ün haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önümüzdeki günlerde işçi ve işveren temsilcilerini davet ederek yeni asgari ücret tespit sürecini resmen başlatacak.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün genel kurul toplantısı için Cenevre'ye gitmiş, ancak daha sonra Türkiye'ye dönmüşlerdir.

Asgari ücretle ilgili ilk gayri resmi temas, Türk-İş ve TİSK heyetlerinin yeni Çalışma Bakanı Işıkhan'a yaptıkları ziyaret sırasında gerçekleşecek.

Toplantılar gelecek hafta başlayabilir

Komisyon toplantılarının gelecek hafta başlaması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 4 toplantı sonrasında yeni asgari ücreti belirlerken, geçen yıl temmuz ayında yapılan ara zam görüşmeleri iki toplantıda tamamlandı. Aralık ayında ise üç toplantı gerçekleştirildi. Bu yılki görüşmelerin de hızlı bir şekilde tamamlanarak bayramdan önce yeni asgari ücretin ilan edileceği tahmin ediliyor.

İşçi ve işveren tarafı ne isteyecek?

Türk-İş'in talepleri, açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarına dayanacak. Türk-İş'in araştırmasına göre, mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin gıda harcamalarından oluşan açlık sınırı 10.360 lira, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13.440 lira olarak belirlendi. Türk-İş, bu araştırma sonuçlarını dikkate alarak pazarlık masasına oturacak.

TİSK ise işveren kesimini temsil ediyor ve işletmelerin uluslararası rekabet gücünü gözeterek, işçi ve işletmeler açısından "dengeli" bir asgari ücret önerisinde bulunması bekleniyor. Bu yıl işletmelere aylık 400 lira asgari ücret desteği uygulanıyor. Destek, ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere haziran ayında sona erecek. TİSK, komisyonda asgari ücret desteğinin brüt asgari ücretin en az yüzde 6'sı oranında devam ettirilmesini talep ediyor.

İşveren ne talep ediyor?

Diğer yandan işveren kesiminden farklı asgari ücret talepleri de geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, "Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasında bir seviyeyi koruyabilmeliyiz" dedi.

Gültepe'nin talebi, net asgari ücretin en fazla 9.300 lira olması anlamına geliyor. Ancak, asgari ücret aralık ayında belirlendiğinde dolar bazında cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olarak ilan edilmişti ve o zamanlar 455 dolara denk geliyordu.

Son günlerde döviz kuru tekrar dalgalanmaya başladı. 455 dolar seviyesini koruyabilmek için net asgari ücretin en az 10.600 lira olması gerekiyor.

Eski Bakan Bilgin 500 Dolar Seviyesini İşaret Etmişti

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin seçim öncesi yaptığı açıklamalarda asgari ücretin yaklaşık olarak 500 dolar olacağını söylemişti. Ancak döviz kuru hızlı bir şekilde değiştiği için 500 dolar, Salı günkü kura göre 10.800 lira iken, dünkü kura göre 11.600 lira oldu.

Ekonomi Haberleri