Araç sahiplerine müjde! TÜVTÜRK ihaleye çıkıyor. Ama..

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, Türkiye'nin araç muayene hizmetini sağlayan TÜVTÜRK'ün mevcut işletme süresi 15 Ağustos 2027'de sona erecek. Bu tarihe kadar yeni ihale süreci tamamlanacak.

2024 yılında Karayolları Trafik Kanunu kapsamında gerçekleştirilen ihale ile araç muayene hizmetleri 20 yıllığına özel sektöre devredilmişti. Sözleşme süresinin bitimine 3 yıl kala, yeni ihalenin hazırlıkları hız kazandı. Özelleştirme işlemleri, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruflar veya kiralama yöntemlerinden biri ya da birkaçı kullanılarak gerçekleştirilecek.

Yeni Düzenlemeler ve Süreç

Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda, ihale dokümanları ve sözleşmede yer alacak hususlar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek. Kamu hizmetinin kesintisiz devamı için özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027’ye kadar tamamlanması planlanıyor.

Mevcut Hizmetin Geleceği

ÖİB’den alınan bilgilere göre, mevcut araç muayene hizmeti ihalesi, kuzey ve güney olarak iki bölge halinde 20 Aralık 2004’te yapılmış ve imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007’de imzalanmıştı. Bu sözleşmelerin süresi 14 Ağustos 2027’de sona erecek. Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik’e göre, ihale sürecinin en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar sonuçlandırılması gerekiyor.

Bu kapsamda, kamu hizmetinin devamlılığını sağlamak amacıyla özelleştirme hazırlık çalışmaları başlatıldı. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bu gelişme ile birlikte, TÜVTÜRK hizmetinin geleceği merakla bekleniyor.

Ekonomi Haberleri