Arabası olanlar hemen kontrol etsin! Ödediğiniz o parayı bu yöntemle hemen geri alabilirsiniz

Mahkeme, yollarda hız limitini aşan binlerce araç sürücüsü açısından büyük sonuçlar doğuracak emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Bu cezalar ödendi mi? İptal edilecek mi? Detaylar burada..

Her gün binlerce sürücü, trafik sıkışıklığından kaçınmak ve hedeflerine mümkün olduğunca çabuk ulaşmak umuduyla yolda belirtilen hız sınırını aşarak radarlara yakalanıyor. Radara yakalanan sürücülere ceza kesiliyor. Mahkemenin hız sınırı davalarında verilecek cezalara ilişkin kararı sürücüler için emsal teşkil etti.

Menemen çevre yolunda hız limitinin 3 km üzerinde araç kullandığı için ceza alan avukat Oğuzhan Bizkevelci tarafından yapılan itiraz geçerli görüldü.

"Radarda % 2 hata olabilir"

Hakim, hız radar ekipmanının %2 hata oranına sahip olabileceğine karar verdi.

Dava gerekçesi: Limit 3 kilometre aşıldı

Olay, 3 Ocak günü Menemen Çevre Yolu'nda meydana geldi. Avukatlık yapan Oğuzhan Bizkevelci, hız sınırı 120 kilometre olan çevre yolunda 135 kilometre hızla seyir halinde ilerlerken yüzde 10 sınırının üzerinde 3 kilometre araç kullandığı için para cezasına çarptırıldı. Bizkevelci, daha sonra kararın usul ve hukuka aykırı olduğunu iddia ederek mahkemeye dava açtı.


Menemen Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan itiraz değerlendirildi ve hız sınırının aşıldığını gösteren uygulamanın radar cihazı ile tespit edildiğini açıkladı. Ancak hakim, trafiğin, yolların, hava koşullarının ve aksaklıkların etkilerini dikkate alarak itirazın haklı olduğuna karar verdi.

ız algılama cihazlarının muayenesine ilişkin hükümlere değinen hakim, hız algılama cihazları için izin verilen maksimum hata değerinin +/- yüzde 2 şeklinde ayarlanabileceğini vurguladı.

Ceza iptal edildi!

Sonuç olarakİ Menemen Sulh Ceza Kararı, idari cezaların hukuka aykırı olduğu konusuna karar vererek kaldırılmasına karar verdi.

Ekonomi Haberleri