Ankara'da 65 Yaş Krizi: Özel Halk Otobüsleri Pazartesi Boykota Hazır!

Ankara'da özel halk otobüsleri ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki 65 yaş krizi, vatandaşları mağdur ediyor. Serbest kartların iptali tartışmaları devam ediyor. Detaylar haberimizde.

Ankara'da uzun süredir devam eden 65 yaş krizi, özel halk otobüsleri Birliği'nin yeni bir açıklama yapmasıyla daha karmaşık bir hal aldı. Otobüs Birliği, artan maliyetlere karşılık belediyenin yeterli destek sağlamadığını ileri sürerek, 65 yaş ve üzeri vatandaşların kullandığı serbest kartların geçişini iptal ettiklerini duyurdu. Ayrıca engelli ve abonman kartlarının da kullanımına izin verilmeyeceğini belirtti.

Otobüsçülerin Tepkisi: "Maliyetlerimiz Karşılanmıyor"

Özel halk otobüsleri Birliği Başkanı İbrahim Tozbey, yaptığı açıklamada, belediyenin kendilerine verdiği desteklerin maliyetleri karşılamadığını dile getirdi. Tozbey, "Maliyetlerimiz oldukça yüksek. Yakıt fiyatları, vergiler, sigorta primleri, bakım masrafları derken zarar ediyoruz. Belediye bize verdiği destekleri yeterli görüyor, ama biz bunun tam tersini yaşıyoruz. Biz de mecburen böyle bir karar aldık." dedi.

65 yaş ve üzeri vatandaşların kullandığı serbest kartların geçişini iptal ettiklerini belirten Tozbey, "Bu kartlar bize çok zarar veriyor. Bu kartları kullanan vatandaşlarımızın sayısı çok fazla. Biz de bu kartları kullananlara geçiş vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Tozbey, ayrıca engelli ve abonman kartlarının da kullanımına izin vermeyeceklerini ifade ederek, "Engelli kartları da bize zarar veriyor. Abonman kartları da öyle. Bu kartları kullananlar da bize para ödemiyorlar. Biz de bu kartları kabul etmeyeceğiz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tozbey, sadece basın mensupları, polisler, gaziler ve şehit yakınlarının otobüsleri kullanmasına izin vereceklerini söyledi.

Belediyeden Yanıt: "Destekler Yeterli"

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise otobüsçülerin iddialarına yanıt verdi. Belediyeden yapılan açıklamada, özel halk otobüslerine verilen desteklerin yeterli olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Özel halk otobüsleri Birliği'nin aldığı kararı doğru bulmuyoruz. Belediyemiz, özel halk otobüslerine her ay düzenli olarak destek ödemesi yapıyor. Bu destekler maliyetleri karşılamaya yetiyor. Ayrıca pandemi döneminde de ek destek sağladık. Bu destekleri kesmemiz söz konusu değil." denildi.

Açıklamada, 65 yaş ve üzeri vatandaşların kullandığı serbest kartların geçişinin iptal edilmesinin yasal olmadığı vurgulanarak, "Bu kartlar, yasal bir hak olarak veriliyor. Bu kartları kullanan vatandaşlarımızın mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu kartların geçişini engelleyen otobüsler hakkında yasal işlem başlatacağız." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca engelli ve abonman kartlarının da kullanımının engellenemeyeceği belirtilerek, "Engelli kartları da yasal bir hak olarak veriliyor. Abonman kartları da önceden ödeme yapılan kartlar. Bu kartların kullanımını engellemek haksızlık olur. Bu kartların kullanımını engelleyen otobüsler hakkında da yasal işlem başlatağız." denildi.

Vatandaşların Görüşleri

Özel halk otobüsleri ile belediye arasındaki 65 yaş krizi, vatandaşları da olumsuz etkiliyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, otobüslere binemedikleri için mağdur olduklarını söylüyorlar.

Emekli Ahmet Yılmaz, "Ben 65 yaşındayım. Her gün torunumu görmeye gidiyorum. Ama bugün otobüse binemedim. Bana kartımın geçerli olmadığını söylediler. Ben nasıl gideceğim şimdi? Bu çok ayıp bir şey." dedi.

Emekli Ayşe Öztürk de, "Ben 67 yaşındayım. Her hafta hastaneye gidiyorum. Ama bugün otobüse binemedim. Bana kartımın geçerli olmadığını söylediler. Ben nasıl gideceğim şimdi? Bu çok haksız bir şey." diye konuştu.

Ekonomi Haberleri