Altında asıl fırtına şimdi başlıyor! Gören duyan kuyumcuya akın ediyor: Eski rakamları çok aratacak!

Merkez Bankası Faiz Artışını Açıkladı! Piyasalarda Volatilite Sürüyor, Uzmanlardan Değerlendirmeler ve 2024 Yılına Dair Yatırım Stratejileri İçin Önemli İpuçları!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e çıkardı. Bu kararın finans piyasalarına etkilerini yorumlayan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, artan volatilitenin endekste düşüşe yol açtığını belirtti. Ancak gün sonunda alımların güçlendiğini ve faiz artışının etkisiyle likiditenin ve işlem hacminin azaldığını gözlemlediklerini ifade etti.

Yavaş, faiz artışının yanı sıra mevduat faizlerindeki yükselişin de etkisiyle yerli yatırımcının geleneksel borsa dışı yatırım araçlarına yönelmeye başladığını vurguladı. Uzman, alınan ortodoks ekonomi politikalarının yabancı yatırımcıyı çektiğini ve bu sayede yerli yatırımcının kayıplarını kısmen telafi ettiğini belirtti.


Seçim sonrasında politika faizindeki artışa değinen Yavaş, bu durumun mevduat faizlerine yansıdığını, ancak döviz, altın ve borsa karşısında geride kaldığını ifade etti. Dolar ve euroda hafif bir yükselişin gözlendiğini belirten uzman, altının ise Fed'in faiz indirim beklentileriyle ön plana çıkarak yüksek getiri elde ettiğini belirtti. Borsa endeksinin performansının ise %55 seviyesinde kaldığını ekledi.

Yavaş, piyasanın faiz indirimi beklentilerini aşırı şekilde fiyatlamasına dikkat çekerek, enflasyonist risklerin devam ettiğini ve faiz artırım döngüsünün tam etkisinin görülmediğini düşündüklerini dile getirdi.

Uzman, Federal Rezerv'in piyasa üzerindeki etkisinin artacağını ve 2024 başlarında altın fiyatlarında ons bazında volatilitenin yaşanabileceğini öngördü. Ancak doların altın üzerindeki etkisinin, seçim beklentileri ve teşvik umutları gibi faktörlere bağlı olarak ılımlı bir yükseliş göstererek altın fiyatlarını destekleyebileceğini ifade etti. Teknik analizde ise 1924 TL üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2000 TL üzerindeki fiyat seviyelerinin konuşulabileceğini belirtti.

UYARI: BU HABER YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!

Ekonomi Haberleri