Altın almak için en doğru yeri açıkladılar! Tüm bildiklerinizi unutun: En çok o kazandırıyor!

Altını kuyumcudan mı yoksa bankadan mı alınır? Altın almanın en karlı yolunu uzman isimler açıkladı.

Bankalar farklı kurlarla altın alıp satarken, kuyumculara altın alıp satarken de fiyatlar farklı olabiliyor. Bu da insanlarda kafa karışıklığına neden oluyor. En çok merak edilen soru şu: Fiziki altın almak mı daha karlı yoksa bankadan altın almak mı? Konunun uzmanları bu soruyu yanıtladı..

Hürriyet gazetesinden Burak Taşçı bugün yazdığı yazıda uzmanlara fiziki altın mı yoksa banka altını mı sorusunu sorarken Altın ve para piyasalarında uzman isim Mehmet Ali Yıldırımtürk, kuyumculardan altın almanın daha karlı olduğunu belirterek, “Kuyumcular fiziki altın sağlasa da bankalar fiziki altın vermiyor. Bu altın bankadaki değeriyle resmi olarak uluslararası bir pazar ilan edildi. Binde 2 ücret bulunmakta ve her banka kendi komisyonunu ekleyecektir. Kapalıçarşı'da altın, milyemine göre fiyatlandırılıyor. 995 milyem ile 999.9 milyeme göre Kapalıçarşı'da fiyatlar değişiyor" dedi.

Yıldırımtürk, konuşmasının devamında ayrıca “Farklılığın nedeni algı yönetimi konusundan kaynaklanıyor. İnsanlar ekrana bakıp düşük olduğunu düşünüyor ama kuyumcuya gittiklerinde durumun öyle olmadığını görüyorlar. İnsanlar piyasa fiyatlarından altın alıp satmanın faydasını görecekler. Bankalardan altın alınır veya satılırsa insanlar zarara uğrayabilir.” ifadelerini kullandı.


Altın ve Para Piyasalarının bir diğer uzman ismi İslam Memiş, son dakika açıklamasında, Altın alımında Kapalıçarşı'nın daha mantıklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Neden altın alınır? 100.000 liranız var, hemen biriktirmeyi düşünüyorsunuz, 1 yıl sonra biter diyorsunuz. Bankadan almanız daha kolay, 5 günde ihtiyacınız oluyor. Olur hastalanırsın, fırsatın olur, satmak istediğinde bankadan alırsan kaybedersin ama Kapalıçarşı fiyatından alırsan makas 4-5'e mal olur lira ve kâr elde edebilirsiniz”

Kuyumcu Avni Mutioğlu ise, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde "Altın ithalatı yasak olduğu için vergi var" dedi ve şöyle devam etti:

Kilogram başına 2.000 dolara yakın vergi oranı var. Altının gramı 1.960 lira, gerekli karşılığı ise 1.894 lira. Bankalar her zaman yüksekten satıp düşükten alırlar.

Bankaların yüksekten satıp düşükten almalarının nedeni altınınızı korumalarıdır. Ayrıca bankalar fiziki altın sağlamadığı için gümüşün de bir değeri var. En iyi çözüm altın alıp saklamaktır. Saklayacak yeriniz yoksa mutlaka bankadan kasa kiralayın. 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle artış yaşanabilir ve gram altının 2 bin 600 liraya ulaşması mümkün olabilir" 

Ekonomi Haberleri