Alkole tövbe ettirecek zam geldi! Alkollü içeceklere büyük zam: Yeni fiyatlar belli oldu

Alkol kullananlara kötü haber. Bu zammın ardından fiyatlar tekrar fırladı. 100 lük rakı kaç TL oldu? İşte detaylar...

Türkiye'de ekonomik kriz, yükselen Dolar/TL kuru ve artan enflasyonun etkisiyle vatandaşların geçim şartları giderek zorlaşıyor. Son olarak alkollü içkilere gelen çifte zam, vatandaşları daha da zor durumda bıraktı.

Ülkedeki kötü ekonomik durum devam ederken, vatandaşlar güne yeni vergi zamlarıyla uyandı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına yapılan yüzde 14,82 zam, alkollü içki fiyatlarına yansımaya başladı.


Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, alkollü içkilerin fiyatlarına yapılan ÖTV artışı ve KDV zammı hakkında bilgi verdi. Aybaş'a göre, alkollü içkilerin fiyatlarında yüzde 15 ila 25 arasında zam yapıldı ve 10 Temmuz itibarıyla alkollü içkilere KDV zammı da uygulanacak. Sigaraya ise geçtiğimiz ay yüzde 15 zam yapılmış ve 4 Temmuz itibarıyla 5 lira daha zam gelmiştir.

Aybaş, gelecekte sigaraya daha fazla zam beklendiğini ve alkollü içkilere ise yüzde 25-30 arasında zam yapıldığını duyurmuştu. Yüksek alkollü içkilerin, özellikle rakı ve viski gibi ürünlerin bu yeni zamlardan etkilendiğini belirtti. Örneğin, belirli bir markanın 70'lik rakı fiyatı 500 TL'ye yükselmişken, aynı markanın 100'lük rakısı 690 TL'ye çıkmıştır.


Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise son ÖTV artışıyla birlikte 70'lik bir rakıdaki vergi miktarını açıkladı. Buna göre, 70'lik bir rakının vergisinin 342,58 TL olduğu belirtilmiştir. Bu miktarın 266,47 TL'si ÖTV, 76,11 TL'si ise KDV olarak hesaplanmaktadır. Bingöl, yaklaşık olarak 156 TL değerindeki bir ürünü 343 TL vergi ödeyerek 499 TL'ye alacaklarını ifade etmiştir.

Alkollü içkilere gelen bu çifte zam, vatandaşların bütçelerini zorlarken, ekonomik sıkıntıların da derinleşmesine neden oluyor.

Ekonomi Haberleri