Alışverişlerde bunu yapmayanlara geçmiş olsun! Maliye 30 bin TL ceza kesiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu gelir artırma planı kapsamında makbuz veya fatura alamayanlar rekor para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Yeni düzenleme hem satıcıyı hem de alıcıyı etkileyecek, fatura veya makbuzunu almayanlara 30 bin TL para cezası verilecek. Detaylar burada..

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Gelir Artırımı Yönetmeliği kapsamında makbuz, fatura gibi belgelerin düzenlenmesine ilişkin yeni düzenlemelere imza attı. Faturalarına ilişkin makbuz almayanlar, yeni düzenleme çerçevesinde ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Amaç kayıt dışı ticareti azaltmak ama yeni düzenlemelerin detayları da tartışmaya açık.

Vergi otoritelerinin tavsiyeleri kapsamında şirketin tamamını etkileyen satın almalar için yazılı sözleşmeler yapılmaktadır.

FİŞ ALMAYAN ÇOK ÜZÜLECEK!

Fatura, makbuz gibi belgeleri düzenleyenlere, tutarın yüzde 10'una kadar, aynı zamanda da en az 3.400 TL özel ihlal cezası verilecek. Alıcının vergi mükellefi değil de tüketici olması halinde ceza 1/5 oranındadır.

Vergi makamları, yeni dönemde hem satıcılara hem de alıcılara uygulanan cezaların artırılması çağrısında bulundu. Bu bağlamda, Satıcının yazılı emre uymaması durumunda asgari tutarın 3.400 TL olduğunu ve bu tutarın 30.000 TL'ye çıkarılması gerekeceğini lütfen unutmayın. Satış fiyatının yüksek olması halinde tutarın %30'u oranında özel anormal ceza uygulanacaktır. Belgelerin 5 gün içerisinde verilmemesi durumunda alıcı vergi dairesine bildirimde bulunabilecek ve ceza kaldırılacaktır.


HESABINI BAŞKASINA KULLANDIRANLARA AĞIR CEZA

Hesaplarını başkalarına emanet edenler ağır cezalara hazırlıklı olmalıdır. Satış gelirlerini şirket hesabı yerine başkasının aile veya IBAN hesabına aktaran ve bu durumda kendi hesabını kullanan herkesin ağır yaptırımlarla karşılaşmaya hazır olması gerekir.

Özel dolandırıcılık cezası olarak hem hesap sahibine hem de işlem tutarına minimum 30.000 TL, maksimum 20 milyon TL olmak üzere %10 ilave ceza uygulanacaktır.

POS CİHAZINI KESİNLİKLE KULLANDIRMAYIN

Düzenleme kapsamında tekrarlanan konulardan biri de POS cihazlarıdır. Yazarkasa cihazını başkasının eline bırakan herkes ağır cezalara hazırlıklı olmalıdır. Bu bağlamda taraflara, sorumluluğun türüne göre dolandırıcılık suçundan 22.000 TL'den 90.000 TL'ye kadar özel para cezaları uygulanacaktır.

Ekonomi Haberleri