Akaryakıt Fiyatlarında Patlama: Petrol Rekor Üstüne Rekor Kırıyor!

Petrol fiyatları son 10 ayın en yükseğinde, benzin ve motorine gelecek zamlar öngörülüyor. Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısı, fiyatların istikrarını sağlıyor.

Son 2 hafta içerisinde WHI Ham petrol 84 dolardan 95 dolara çıktı. Brend petrol ise 100 doları aştı. Bu son 10 ayın en yüksek rekoru. Türkiye’de akaryakıt fiyatları zaten rekor kırıyordu ama bu petrol artışlarından dolayı benzin ve motorinde önümüzdeki birkaç günde yeni rekorların kırılacağı öngörülüyor.

Akaryakıt Fiyatları Yükseliyor: Ne Bekleniyor?

Şu anda benzinin litresi İstanbul’da 38.56 TL, Antalya’da 39.77 TL iken motorin İstanbul’da 40.07 TL, Antalya’da 41.32 TL. Petrol fiyatlarında ki bu artışlar İstanbul’da motorin fiyatlarını 45-46 seviyesine çıkarabilirken Antalya’da motorinin litresi 47-48 TL bandına kadar çıkartabilir. Peki, petrol fiyatları neden bu kadar artmaya başladı? Derseniz işte detaylar…

Suudi Arabistan'ın Rolü: Fiyatları Etkileyen Faktörler

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, bu hafta Krallığın uzatılmasından bu yana ilk yorumunda, Suudi Arabistan tarafından devam eden ekstra üretim kesintisinin, fiyatları “yükseltmek” değil, petrol piyasasını istikrara kavuşturmak ve belirsizlik zamanlarında yüksek dalgalanmaları önlemek amacını taşıdığını söyledi. Tedarik yıl sonuna kadar kesintiye uğrayacak.

Suudi Arabistan'ın Kararı: Piyasa İstikrarı

Bakan, Financial Times’ın haberine göre Kanada’nın Calgary kentinde düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde “Bu fiyatları yükseltmekle ilgili değil, önemli olan verilere sahip olduğumuzda doğru kararları vermekle ilgili” dedi.

OPEC+ ve Petrol Piyasası

Bu ayın başlarında Suudi Arabistan, günlük 1 milyon varillik (bpd) gönüllü üretim kesintisini Aralık ayına kadar uzatacağını söyledi. Krallık, devam eden OPEC+ kesintilerinde Suudilerin günde yaklaşık 500.000 varillik payına ek olan bu hamlenin, “OPEC Plus ülkelerinin petrol piyasalarının istikrarını ve dengesini desteklemek amacıyla yaptığı ihtiyati çabaları” güçlendirdiğini söyledi.

Petrol Fiyatlarındaki Yükseliş: İleriye Dönük Beklentiler

OPEC+ üreticileri arasında en etkili yetkili olan enerji bakanı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ekstra kesintinin nedeninin, daralan bir piyasa ile petrol fiyatlarını daha da yükseltmeye yönelik girişimler değil, “piyasa istikrarı” olduğunu yineledi.

Ekonomi Haberleri