81 ildeki araç sahipleri bunu değiştirmezse yandı! Trafiğe çıkamayacaklar

Uçaklarda olduğu şekilde yollarda da "kara kutuların" kullanılması zorunludur. Temmuz 2024'ten itibaren Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesindeki tüm yeni otomobiller, olay veri kaydedici (EDR) olarak bilinen bu sistemle donatılacak.

Kaza soruşturmasına yeni bir boyut kazandırmak ve yol güvenliğini önemli ölçüde artırmak amacıyla EDR uygulamaları 27 ülkede başlatıldı ve kademeli olarak tüm araçları kapsıyor.

EDR nedir, nasıl çalışır?

EDR sistemleri, uçaktaki kara kutu gibi, kaza sırasında önemli verileri toplar. Hız, fren durumu, araç konumu, titreşim ve yerleşik güvenlik sistemlerinin durumu gibi bilgiler kaza öncesinde ve kaza sırasında otomatik olarak kaydedilir. Bu, kazaların nedenlerini daha iyi anlamamızı ve kazalarda ölüm ve yaralanmaları önlemek için gerekli önlemleri almamızı sağlayacaktır.

Yol güvenliğini artırır!

EDR verileri kaza risklerini ve nedenlerini belirlemek için kullanılabilir. Bu bilgiler trafik kurallarını ve araç güvenliği standartlarını iyileştirmek için kullanılabilir. EDR sistemi acil bir durum tespit ettiğinde aracın eCall sistemi aracılığıyla otomatik olarak yardım çağırır.


"Yasal prosedürleri desteklemek"

EDR kayıtları trafik kazası faillerinin tespitinde önemli rol oynuyor. Bu sayede hukuki işlemler daha hızlı ve aynı zamanda da adil bir şekilde tamamlanabilecektir.

Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Bu sistemin yakında Amerika ve Türkiye'de de devreye gireceği kesin.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kara kutuların zorunlu duruma getirilmesi için 2012 yılında bir yasa taslağı hazırlandı, ancak teklif 2019'da geri çekildi. ABD, 2022'de yeni bir teklif taslağı hazırlamaya başladı ve bunu yakın zamanda bağlayıcı hale getirmesi bekleniyor.

Ekonomi Haberleri