2024 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan Onay Aldı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi. Bakan Işıkhan, muhalefetin eleştirilerine karşın 85 milyon vatandaşın bakanı olduğunu vurgulayarak, "İşsizlikle mücadele, genç ve kadın istihdamını artırma ve yeni nesil işlerin planlaması benim sorumluluğum altında. Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız.

Önemli Adımlar Atılıyor

Bakan Işıkhan, tüm vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek ve insan onuruna yakışır bir yaşam seviyesine ulaştırmak için önemli adımlar atacaklarını belirtti. Bu adımların ülke genelinde olumlu etkileri olacağına inandığını ifade etti. Emekli, kamu görevlisi veya işçi olmalarından bağımsız olarak, çalışanların hiçbirini enflasyona ezdirmeyeceklerini vurguladı.

Sosyal Düzenlemeler Yolda

Bakan Işıkhan, emeklilerle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verirken, "Emekli aylıklarına ek olarak yapılan seyyanen artışlar, 2000 öncesi aylıklarla eşitlenerek 2000 sonrası emeklilerin durumları düzeltilmiştir. Bayram ikramiyesi ve alt sınır aylıklarının yükseltilmesi gibi bir dizi düzenleme emeklilere yapılmıştır" açıklamasında bulundu.

2023 yılı ekim ayında, çalışan emekliler hariç olmak üzere 12.2 milyon emekliye bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılacağını hatırlatan Bakan Işıkhan, bu verilerin dikkate alınarak sosyal düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

GSS Primleri Hazine Tarafından Karşılanıyor

Bakan Işıkhan, sağlık alanındaki konulara yanıt verirken, "Vatandaşlarımız, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları olsa bile hastanelere gidip sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Geliri asgari ücretin 1/3'ünden yani 4.471 liradan fazla olan vatandaşlarımız aylık 402 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. GSS primlerinin ödenemeyecek durumda olan vatandaşlarımızın primleri Hazine tarafından karşılanmaktadır" şeklinde konuştu.

İŞKUR'un Rolü

Bakan Işıkhan, İŞKUR'un önemine dikkat çekerek, "İŞKUR, kamu istihdam hizmetlerini sunmanın yanı sıra iş gücü piyasasına yön veren çağdaş bir kamu istihdam kurumudur. İŞKUR'a kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır. İşverenlerle iş yerinde görüşerek açık iş gücü taleplerini topluyoruz" dedi.

Asgari Ücret ve İşçi Sayısı

Asgari ücrete ilişkin eleştirilere değinen Bakan Işıkhan, "Asgari ücret, ülkenin sosyal ve ekonomik durumu, geçim endeksleri ve fiilen ödenen ücretler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Asgari ücretin satın alma gücünün düşmemesi temel hedefimizdir. Asgari ücretli sayısının sürekli abartıldığını gözlemliyorum. SGK'ya kayıtlı 16.4 milyon çalışandan 6.6 milyonu asgari ücretli olarak çalışıyor. Bu oranların doğru değil, yüzde 40 olduğunu belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Diğer Konular

Bakan Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu ve belediyelerle ilgili bilgileri de paylaştı. Görüşmelerin ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2024 Mali Yılı Bütçesi kabul edildi.

Ekonomi Haberleri