2000 ve sonrası SGK girişliler zil takıp oynayacak! Emeklilik yaşı şakkadanak düşürüldü

Emeklilik hayalleri artık gerçek oluyor! Ankara'da uzun süredir lobicilerin konuştuğu 'kademeli emeklilik sistemi'ne ilişkin yeni düzenlemeler TBMM'ye sunuldu. İşte milyonlarca insanı ilgilendiren müjdenin detayları..

Türkiye'de 2000-2008 yılları arasında çalışmaya başlayan vatandaşlara uzun zamandır beklenen haber sonunda geldi! Yeni düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kayıtlarına göre staj ile çıraklık hariç uzun süreli çalışma statüsünde olan kişileri ilgilendiriyor. Bu teklif yalnızca 2000 ile 2008 yılları arasında sigortalı çalışma süreleri boyunca SGK'ya kayıtlı olanlar için geçerlidir.

Kademeli Emeklilik Dönemi Başlıyor!

Emeklilik kriterleri sektöre ve zamana göre değişir. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren EYT Yönetmeliği ile 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortaya erişimi olanların emeklilik yardımlarından yararlandığı dönem sona erdi. Ancak son dönemde Kongre gündemine gelen ve kamuoyunda "Kademeli Emeklilik" şeklinde bilinen düzenleme, emekliliğe yaklaşan milyonlarca insan için önemli değişiklikler içermektedir.

Son teklifte prim gün sayısının kademeli olarak artırılması ve belirli yaş sınırlarının gözden geçirilmesi öngörülüyor. Özellikle 2000-2008 yılları arasında SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na kayıtlı olanlara önemli avantajlar sağlanıyor.

Bu kapsamda eski düzenlemeye göre; Zorunlu sigortalılık süresi kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıldır. 8 Eylül 1999'da kabul edilmiş olan 7 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunuyla emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde ise 60'a çıkarılmıştı.

Yeni düzenlemeye göre ise,kademeli emeklilik şartları, kadınlarda 43 yaş ile 6.250 prim günü, erkeklerde ise 45 yaş ve 6.250 prim günü şeklinde kaydedildi.



Ekonomi Haberleri