81 ildeki herkes mercek altında! SGK girişi olanın maaşları tak diye kesilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışılıkla mücadeleye ilişkin verileri içeren 2023 yılına ait faaliyet raporunu yayımladı. Raporun önemli bir detayı da emekli maaşı almak için eşinden boşananların sayısı oldu.

81 ildeki herkes mercek altında! SGK girişi olanın maaşları tak diye kesilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan rapora göre, sigortalının ölümü halinde hayatta kalan çocukların yararlandığı ölüm aylığıyla ilgili dolandırıcılık ortaya çıkarıldı.

SGK, boşanmış eşiyle birlikte yaşamayı sürdüren 2 bin 418 kişinin emekli maaşını kesti. Ayrıca bu kişilerin aldıkları maaşı da geçmişe dönük faiziyle ödemeleri gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl toplam 101.794 işyeri denetlendi ve 1.533 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Tüm tespitlerin sonucunda toplam 1.2 milyar TL tutarında para cezası verildi. Bu veriler, SGK'nın kayıt dışı işlemlerle mücadelede harekete geçtiğini ve bu konu üzerinde de kararlı bir tutum sergilemiş olduğunu gösteriyor.

SGK’DAN MAAŞ BAĞLATMAK İÇİN HİLELİ BOŞANMA

81 ildeki herkes mercek altında! SGK girişi olanın maaşları tak diye kesilecek!

Sigortalının vefatı halinde sağ kalan eşi, çocukları ve belli şartlar altında anne ve babası lehdar olur. Bu kişilere belirli koşullar altında SGK, aracılığıyla ödeme yapılmaktadır. Eşe ödenen ödemeye dul maaşı, çocuklar için yapılan ödemeye de yetim aylığı adı verilmektedir. Çocuğun kız veya erkek olması halinde değiştirmez ancak erkeklerin bu aylığı alabilmesi için yaş şartları varsa, kızların da herhangi bir sigortalı çalışma yapmadıkları sürece yaşlarına bakılmaksızın bu tutarı alma hakları vardır.

Geçmişte, resmi olarak ebeveynlerinden boşanmış ancak hayatta kalma yardımı almak için hâlâ birlikte yaşayan kızlar, hileli boşanma yoluyla SGK yardımlarından yararlanıyordu. Sonuç olarak, SGK, 2015 yılında boşanmış eşiyle yaşadığının ortaya çıkması üzerine ölüm yardımı alan 19 bin 277 kişinin emekli maaşlarını iptal etti. SGK ayrıca bu kişilerden haksız yere aldıkları emeklilik paralarını yasal faiziyle birlikte geri ödemelerini istedi.

Sadece kağıt üzerinde sahtekarlıkla boşanmış gibi görünen ama gerçekte akraba olsun ya da olmasın sosyal güvenlik kurumundan para almak için birlikte yaşayan kişileri herkes suçlayabilir. Bu kişiler ALO 170'i (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Merkezi) arayarak veya Bimer veya SGK'ya dilekçe yazarak beyanda bulunabilirler.

81 ildeki herkes mercek altında! SGK girişi olanın maaşları tak diye kesilecek!

Bu görüş denetçi tarafından dikkate alınır. Şüpheli eşin bilinen adreslerinde ve çevresinde inceleme yapılıyor. Bu soruşturma oldukça tamamlandı, bu kişilerin hileyle boşandıklarını bilmeyenler ya da bilen ama bu adaletsizlikten rahatsız olanlar tarafından mevcut durum ortaya çıkarılacak. Bunun sonucunda hileli boşanmalar denetçiler ya da SGK müfettişleri tarafından ortaya çıkarılıyor. Sonuç olarak, haksız yere SGK yardımından yararlananların hem yetim hem de dul aylığı kesilecek, aynı zamanda bugüne kadar aldıkları tüm SGK emekli maaşı ödemelerini de geri ödemek zorunda kalacaklar.

Ayrıca SGK'nın emekli maaşı ödediği kişiler hakkında, yalnızca aylık almak için evli olmaları halinde soruşturma yapamayacağını da belirtmek gerekir. Yani tüm SGK yetim ve dul eşlerinin özel hayatları denetlenemiyor. SGK araştırmaları genellikle karşılıklı anlaşmayla boşanan çiftleri hedef alıyor. Bu anlamda hukuk sistemi hileli boşanmaların tespitini tam olarak desteklemektedir. Hileli boşanmalar ve aylık anlaşmalar nitelikli dolandırıcılık listesine dahil edilerek bu durumun önüne geçilmelidir.

Sonuçta hileli boşanma yoluyla dul ve yetim SGK yardımlarından yararlanmaya devam eden kişiler, haksız kazanç elde ederek kamu kurumlarını dolandırıyorlar.