Eski yeni tapusu olan hemen e-Devlet'ten baksın! Tapunuz elden gidebilir

Miras hakkına ilişkin önemli bir değişiklik yaşandı. Milyonlara yakın insanı ilgilendiren değişiklikle birlikte artık mülk sahipliğinde pay dağılımı farklı bir şekilde yapılacak. Detaylar burada..

Eski yeni tapusu olan hemen e-Devlet'ten baksın! Tapunuz elden gidebilir

Tapu kayıt prosedürlerinde son dönemde yapılan önemli değişikliklerle birlikte, miras kalan taşınmazların kardeşler arasında devrinin yasallaştırılmasına gerek kalmamıştır. Bu değişiklik insanların mülk sahipliği işlemlerini hem daha kolay hem de daha hızlı yapmalarına olanak tanıyor. 


Daha önceki aşamalarda kardeşler arasında ortak mülkiyetin devri zorunluydu. Ancak son düzenlemelerle miras kalan taşınmazların kardeşler arasında devrinde noter onayı şartı kaldırıldı. Bunun yerine kardeşlerin yazılı sözleşme imzalaması ve aynı zamanda da tüm hissedarların sözleşmede hazır bulunması yeterlidir. 

Miras taksiminde bu kural değişti!
Eski yeni tapusu olan hemen e-Devlet'ten baksın

Ortak mülkiyetin satılması için hissedarların mülkiyet işlemine müştereken karar vermesi ve katılması gerekir. Taraflar dilerlerse mülk mülkiyetini devretmek için bir avukata yetki verebilirler.

Ortak mülkiyet satın alırken, satılık gayrimenkulün sınırlarının net ve doğru olması ve arsaların tespit edilebilmesi için tapu dairesi ve noterlik işlemlerini eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirmeniz gerekmektedir. Ortak mülkiyetin alım satımını içeren işlemlerde kesinlikle zorunlu olan noterlik yükümlülüğü, devir işleminde tarafların kardeş olması halinde aranmayacak. Tarafların ebeveynleri aynı ise, miras kalan evin devrine ilişkin yazılı bir sözleşme imzalamanız yeterlidir.

Bu yeni uygulamayla aile büyüklerinden miras kalan malların mülkiyetinin kardeşler arasında bölüştürülmesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Artık varlıklarınızı transfer ederken noter ücretlerinden kurtulabilirsiniz.

Ancak kardeşlerin ve baba ve annelerinin miras kalan evi devreden bir belgeyi imzalamaları yeterlidir. Bu düzenleme, noter zorunluluğu olmaksızın ortak mülkiyetin devrine izin veriyorsa, bu düzenleme, mülkiyetin devri sırasında tüm hissedarların hazır bulunmasını gerektirecektir.

Ortak mülkiyetin satılması için hissedarların mülkiyet işlemlerine müştereken karar vermesi ve katılması gerekir. Ancak kardeşlerin ve baba ve annelerinin miras kalan evi devreden bir belgeyi imzalamaları yeterlidir.