Emekli Gelirlerde Kayıp: Enflasyon Mağduru Bin 500 Lira!

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, emekli aylıklarının her geçen gün eridiğine dikkat çekiyor. İlgezdi, en düşük emekli maaşına gerçek enflasyonun 4’te 1’i kadar zam yapıldığını belirtiyor. Ancak 2024’ün ilk 3 ayında enflasyon sebebiyle emeklilerin ortalama bin 500 lira kaybettiğini ifade ediyor.

Emekli Gelirlerde Kayıp: Enflasyon Mağduru Bin 500 Lira!

Emeklilerin Karşılaştığı Zorluklar

İlgezdi, Türkiye'de artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle hayat pahalılığının arttığını dile getiriyor. Emeklilerin ve çalışanların maaşlarının erimesinin ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor. Hayat pahalılığı sebebiyle emeklilerin tekrar iş hayatına dönmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Değer Kaybı ve Alım Gücü Düşüşü

TÜİK verilerine göre, emekli aylıklarının ocak ayından bu yana ortalama bin 500 lira değer kaybettiğini söylüyor. 10 bin liralık emekli aylığının son üç ayda enflasyona yenildiğini ve alım gücünün 8 bin 500 liraya düştüğünü belirtiyor. Ancak İlgezdi, iktidarın emeklilerin sıkıntılarını duymadığını iddia ediyor.

Gerçek Enflasyonun Yansımaları

İlgezdi, TÜİK’in yıllık enflasyonunun yüzde 64,77 olarak açıklandığını ancak gerçek enflasyonun ENAG tarafından yüzde 127,21 olarak belirtildiğini dile getiriyor. İktidarın TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bile emekli maaşlarına zam yapmadığını ifade ediyor.

Asgari Ücretli Vatandaşların Durumu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ara zam yapılmayacak dediği asgari ücretli vatandaşların ise 2024 yılının ilk üç ayında cebinden 2 bin 550 lira paranın enflasyonla yok olduğunu belirtiyor. Üstelik bu rakamların TÜİK verilerine göre olduğunu, yani gerçek enflasyona göre durumun daha da vahim olduğunu dile getiriyor. 17 bin 2 lira olan asgari ücretin ilk 3 ayda alım gücünün 14 bin 450 liraya düştüğünü vurguluyor